Skyttehuller langs landevejen ved Hokkerup

Mindre end en måned inden krigen sluttede blev der langs Sønderborgvej, landevejen mellem Rinkenæs og Kruså, gravet skyttehuller til tyske soldater. Ifølge Lauritz Rosenlund, der boede i Bækken vest for Rinkenæs under krigen, var det for at kunne give de allierede soldater "tørt på" ved en eventuel invasion fra Tyskland.
Hullerne blev gravet på begge sider af vejen for hver 100 meter ca. 20-30 meter inde på markerne skiftevis på den ene og på den anden side af vejen.
De var 2 meter lange og 1½ meter brede samt 1½ meter dybe med en hylde i den ene side hvor der kunne stilles en trefod til et maskingevær. de var beregnet til 2 soldater: En skytte og en medhjælper.
Det var lokale danskere der gravede hullerne for det tyske militær aflønnet pr hul.
Kort tid efter befrielsen blev hullerne lukket igen så landmændene kunne dyrke jorden (1).

Frode Beyer, der var præst i korskirken i Rinkenæs, fortæller følgende i sin bog Efterklang og eftertanke: "Den 9. april 1945 var vi som sædvanlig på den dag til mindehøjtidelighed ved de danske soldatergrave i Hokkerup. På vejen dertil så vi arbejdere i gang med at grave huller til tyskernes "Panserfaust"-stillinger; der var danske arbejdere imellem, og stemningen ved at se dem arbejde for tyskerne netop lige ved gravene for de danske soldater der faldt 9. april 1940, var ved at komme på kogepunktet og meget nær ved at føre til slagsmål." (2).

Hvor vidt der var tale om maskingeværstillinger eller mandehuller til affyring af antitankvåben (Panzerfaust) er ikke afklaret. Gravene (mindestenene), pastor Beyer omtaler, ligger ved krydset mellem Sønderborgvej og Rønshovedvej.

Langs landevejen mellem Kruså og Aabenraa var der også gravet huller, men her var der så vidt vides tale om dækningsgrave (beskyttelseshuller) for tyske soldater lavet tæt på vejen (3). Der er dog nok tale om samme formål, da hullerne fandtes langs mange landeveje i Sønderjylland.
 

Kilder
1. Lauritz Rosenlund, Egernsund (2005): Mundtlige oplysninger
2. Frode Beyer (1967): Efterklang og eftertanke
3. Henrik Skov Kristensen m.fl. (1995): Als og Sundeved 1940-45

 

Forside

Martin Reimers ©2023                                 Tlf.: 53 80 19 58                       E-mail: reimers(snabel-a)siticum.dk