Antiluftskytsstilling i Rødekro Plantage

Dansk antiluftskytsstilling
Fra eftersommeren 1939 til besættelsen den 9. april 1940 brugte det danske militær tårnet på en forladt stenknuser i Rødekro Plantage (Cimbria Plantage).

Følgende er et uddrag af Nis Branderups erindringer fra Rødekro:
”I 1939 havde vi en deling dansk militær liggende i det fhv. grusværks bygninger vest for byen, og mange af de menige var privat indkvarteret i byens huse.
En flok raske fornøjelige, sorgløse unge mænd, som tog sig soldaterlivet let, syntes min far M.P., som jo havde været gefreiter i kejser Wilhelms armé. De havde en kanon – som kunne skyde – stående oppe på grusværkets høje sorteringsbygning og en kikkert, som byens drenge fik lov til at kigge i, og jeg kan huske, at vi kunne trække Aarslev mølle så tæt på, at vi kunne sø møller Knud Clausen gå rundt i gården. En dag havde en tysk vandflyver forvildet sig op i nærheden af Rødekro, så den skulle da også lige have en advarsel. Og så var det at kanonskytten sagde de berømte ord: ”Nu skal jeg fand´mæ skyde træskoene (pontonerne) af ham”. Heldigvis ramte han ved siden af, og det var måske godt nok. Jeg stod netop udenfor og så skuddene eksplodere. Bang – bang.”
(2).

Tysk antiluftskytsstilling
På et tidspunkt under krigen indrettede det tyske militær en antiluftskytsstilling i tårnet (1). De havde en 20 mm flak-kanon stående.  Da krigen var slut sikrede Hans Hansen sig nogle ammunitionsbælter fra maskinkanonen. På et tidspunkt brød han sig ikke om at ligge inde med bælterne samt håndgranater og andet tysk krigsmateriel. Han smed det derfor i en mergelgrav ved Lerskov Plantage. Granaterne udløste han med nogle ordentlige brag til følge (3).

Efterskrift
Stenknuseren har stået i plantagen en lang årrække men er tilsyneladende revet ned nu (2005).
 

Kilder
 1. Harald Mathiassen (1997): Rødekro´s første store grusgrav. I: Fra Rødekro Kommune
 2. Nis Branderup (2003): Barndoms- og ungdomserindringer fra Rødekro, i: Fra Rødekro Kommune
 3. Hans Hansen, Rødekro (2006): Mundtlige oplysninger

 

Forside

Martin Reimers ©2023                                 Tlf.: 53 80 19 58                       E-mail: reimers(snabel-a)siticum.dk